Skip to main content

Artikelenreeks gelijkwaardig organiseren deel 6

Juridische kaders, angst en vertrouwen

Als Collectief kozen we voor een Coöperatie als juridische vorm. Dat leek ons het beste te passen bij hoe wij ons wilden organiseren. Na dit besluit te hebben genomen, was er werk aan de winkel. Ons Brondocument was geschreven, met al onze uitgangspunten daarin.

Echter, dat volstaat niet, in ons land, met zoveel wet- en regelgeving.
Er moesten statuten worden geschreven en vastgelegd, algemene voorwaarden, een ledenovereenkomst, privacyverklaring…..kortom veel saaie kost gebaseerd op angst en controle. Je moet je indekken voor alle eventuele bedreigingen die op je af kunnen komen…

In ons Brondocument staat beschreven bij de sleutel ‘Relatie’: “De leden van het Collectief hechten veel waarde aan gelijkwaardige, duurzame, respectvolle relaties,
gebaseerd op liefde en vertrouwen”.
Met ‘relaties’ bedoelen wij enerzijds de mensen om ons heen waarmee we werken; anderzijds de relatie met de wereld, de maatschappij om ons heen. In plaats van ons in te dekken voor mogelijke problemen die ontstaan, kiezen wij ervoor om met elkaar af te stemmen, in het vertrouwen dat we samen tot consent komen.

Angst is in onze maatschappij een steeds belangrijkere drijfveer voor ons handelen geworden. We laten ons niet door redelijkheid, maar door angst leiden. Angst is een emotie, die in principe als een negatief gevoel wordt beleefd. In onze cultuur neemt de angst toe; er is sprake van een angstcultuur. Er is een grote angst voor vrijheid, juist één van de uitgangspunten van ons Collectief. Je moet alles regelen, tot in de kleinste lettertjes.

Alles moet tegenwoordig gecontroleerd worden. Uit oogpunt van kwaliteit en veiligheid gaan we regels en protocollen verzinnen. Degene die controle heeft, heeft een adequatere inschatting van de werkelijkheid dan degene die niet in controle is. Echter…controle is de illusie dat je grip hebt op de dingen die gebeuren in het leven…wij offeren onze vrijheid op voor de illusie van controle, door alles bij voorbaat te regelen en vast te leggen in protocollen, overeenkomsten en voorwaarden.

Wij als leden van het CONSENT-collectief willen een andere weg inslaan.
We accepteren dat dingen ‘mis’ kunnen gaan of anders kunnen lopen dan we dachten. We willen oefenen in juist dát aangaan, in het vertrouwen dat we er samen uitkomen. Angst is hierin voor ons een signaal om te kijken en te onderzoeken wat nog niet stroomt, niet vrij is.

Tóch moesten we aan de slag met die statuten, overeenkomsten en voorwaarden.
Een hele uitdaging, waar we desondanks monter mee aan de slag gingen.
Het werd een leuke, leerzame en interessante klus.
Elk ‘regeltje’, elke voorwaarde die we lazen in voorbeelden van statuten en overeenkomsten, hielden we tegen het licht en betrokken we op ónze situatie. Het leverde interessante gesprekken op die altijd te maken hadden met angst versus vertrouwen.
Heel wat regeltjes en voorwaarden hebben we kunnen weglaten. We voelden zelfvertrouwen: als dit zich aandient, gaan we het aan en komen we er uit.
In de statuten werd bovendien een verwijzing naar ons Brondocument opgenomen 
De Bronkring houdt te allen tijde de uitgangspunten van onze organisatie in het bewustzijn. Deze zijn verwoord in ons Brondocument, dat voor ons leidend is. Rondom het Brondocument bouwen wij onze organisatie op.

Dit hele proces leert ons, steeds weer opnieuw, anders naar angst te kijken en er anders mee om te gaan. Het is een trigger die ons kan leiden naar vertrouwen. We nemen angsten serieus, kijken ernaar, voelen het en kiezen daarna voor vertrouwen.
Dat geeft ruimte, zelfvertrouwen en een groot gevoel van vrijheid!

Nu we alle protocollen hadden doorgeworsteld, werd onze Coöperatie een feit.
We konden van start! En hoe werkt dat dan in de praktijk, een gelijkwaardige kringorganisatie? Daarover meer in het volgende deel.

Dit artikel is geschreven door

Suzanne Thissen

Onderzoekend & Alert

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?