Skip to main content

Artikelenreeks gelijkwaardig organiseren deel 4

Afscheid nemen en verwelkomen

In het proces richting een Deelgenootschap, waarin niemand meer de ‘baas’ is, beschreven we al eerder dat we op zoek gingen naar onze uitgangspunten. De uitgangspunten van een Deelgenootschap beschrijven als het ware de ‘ziel’ van de organisatie. Het is belangrijk dat iedereen die zich aansluit bij dit Deelgenootschap, zich volledig kan vinden in deze uitgangspunten.
Idealiter start de initiatiefnemer van een Deelgenootschap met het vastleggen van de uitgangspunten, waarna anderen zich hier daarna wel of niet bij aansluiten. Het Deelgenootschap bouwt zich dan dus op rondom deze uitgangspunten van de initiatiefnemer. Sta je daar niet 100% achter, dan sluit je níet aan.

In ons geval wáren we al een groep, we droegen de CONSENT-methode al uit, en gingen in dit stadium pas aan de slag met de uitgangspunten. Het is dan maar de hoop dat we het met ons allen helemaal eens worden.
Dat bleek moeilijker dan gedacht. Het schuurde, gevoelsmatig zaten we niet op één lijn. Het was zoeken naar woorden waar iedereen zich in kon vinden. Een moeizaam proces zonder een écht bevredigende uitkomst. Water bij de wijn. Dit, terwijl de uitgangspunten iedereen eigenlijk blij zouden moeten maken….

Uiteindelijk leidde dit ertoe dat één van onze trainers besloot zich terug te trekken uit de organisatie en haar eigen koers te gaan varen. Dit riep bij de anderen heel gemengde gevoelens op; deze trainer was van onschatbare waarde binnen de VOF en in het verder ontwikkelen en uitrollen van de CONSENT-methode…
Toch voelden we allemaal ook dat het klopte dat onze wegen uiteen zouden gaan. In het proces van het schrijven van het Brondocument met onze uitgangspunten kwamen meningsverschillen vanzelf aan het licht, juist omdát we daar niet uitkwamen…

Afscheid nemen dus. Hoe doe je dat op een waardige, respectvolle manier?
Aan de ene kant speelde het zakelijke aspect, de VOF moest worden omgezet in een andere organisatievorm en daarover moesten heldere afspraken worden gemaakt. We zijn daar samen goed uitgekomen.
Daarnaast heb je natuurlijk ook het persoonlijke aspect. We wilden de vertrekkende trainer eren en bedanken voor haar enorme inbreng in de organisatie en ontwikkeling van de CONSENT-methode. Dus bedachten we een samenkomst waar we o.a. een ontvlechtingsritueel hebben gedaan. Letterlijk, door met zijn allen, met linten, een vlechtwerk te maken en onze vertrekkende trainer daarna te ontvlechten. Dit deden we op een prachtig plekje, onder een heerlijk zonnetje. Ook waren er nog persoonlijke cadeautjes en mooie dankwoorden. Het voelde goed, rond.

Intussen was Annemiek aangesloten als nieuwe trainer, deelgenoot in ons collectief. Zij sloot moeiteloos aan bij de uitgangspunten en haar hebben we daar, tijdens het ritueel, ingevlochten. Dit alles voelde kloppend en respectvol. Precies. We kijken er met een goed gevoel op terug; afscheid nemen en verwelkomen…
In het volgende deel lees je over hoe we samen bouwen aan het CONSENT-methode Collectief.

Dit artikel is geschreven door

Suzanne Thissen

Onderzoekend & Alert

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?