Skip to main content

De waarde van luisteren

Luisteren, we doen het de hele dag. We praten, we luisteren, we vormen onze mening, we vinden overal iets van. Maar hoe luisteren we?
In dit blog ga ik in op de waarde van luisteren. Wat is luisteren, hoe doe je het en met welke intentie luister je? Daarnaast geef ik je een suggestie voor een oefening in luisteren, welke je bijvoorbeeld in je lunchpauze of tijdens een feestje eens kunt doen.

Spreken is zilver, luisteren is goud

Een aanpassing op de bekende uitdrukking 'Spreken is zilver, zwijgen is goud' is wat mij betreft ‘Spreken is zilver, luisteren is goud'. Naar de spreker luisteren met aandacht, zodat je met een open mind en volle focus hoort wat de ander te vertellen heeft. Zonder de spreker in de rede te vallen en zonder direct een oordeel te hebben op wat je hoort. Dit soort luisteren levert je inspiratie en informatie op. Je wordt er wijzer door en geeft je de kans een mening te vormen of deze bij te stellen door de nieuwe inzichten die je opdoet.
Luisteren om echt te horen wat de ander zegt is een kunst op zich, goud dus.

Oefening in luisteren

Ga in drietallen bij elkaar staan of zitten. Dit kunnen bekende mensen zijn, maar ook mensen die je niet kent. De opdracht is dat elk lid van dit groepje gedurende vijf minuten het woord krijgt. In deze vijf minuten gaat degene die de beurt heeft praten. Je kunt vooraf afspreken of je over een bepaald onderwerp gaat praten, maar je kunt het ook vrij laten.

Wat ik zelf een mooi onderwerp vind, is dat degene die de beurt heeft gedurende vijf minuten mag praten over wat haar bezighoudtbezig houdt.
De andere twee luisteren. Ze reageren op geen enkele wijze. Niet verbaal maar ook niet non-verbaal (dus met knikjes, bewegingen, lachen, afkeurend kijken etc.). Ze stellen geen vragen, ze luisteren alleen maar met volle aandacht naar wat de ander zegt.
Als er een stilte valt, vul je die als luisteraar niet op. Je blijft stil en met je volledige aandacht bij de persoon die de beurt heeft. De volle vijf minuten!

Na vijf minuten hou je een korte stilte, waarna de tweede persoon van het groepje de beurt krijgt. Dit herhaal je tot iedereen aan de beurt is geweest.

Na afloop kun je met elkaar delen wat er gebeurde. Hoe voelde het om alle aandacht te hebben. Was dat prettig, of ongemakkelijk? Hoe was het dat niemand reageerde, of gebeurde dat stiekem toch en wat deed dat met je?
Vond je het als luisteraar gemakkelijk om rustig te luisteren, zonder te mogen reageren? Of was het best pittig, zeker als er stiltes vielen. Had je vragen die je wilde stellen en gingen je gedachten daar naar uit in plaats van met aandacht te blijven luisteren?

Een oefening om bijvoorbeeld eens op het werk te doen tijdens de pauze (je leert je collega’s in korte tijd veel beter kennen!) of tijdens een feestje waar je een gezamenlijke activiteit wilt doen.

Intentie van luisteren

Luisteren met het idee 'Als ik nu doe alsof ik goed luister naar jou, zodat jij daarna goed naar mij moet luisteren zodat ik je kan overtuigen met mijn mening/gelijk' lijkt me niet de optimale luisterhouding.
Luister je omdat je geïnteresseerd bent in wat de ander zegt, dat je graag nieuwe informatie krijgt, dat je weet dat je eigen kennis beperkt is en de groep samen zoveel meer weet, dan luister je op een heel andere manier.
Ik ga graag uit van het laatste. Naar elkaar luisteren, de verschillende gezichtspunten delen zodat er een rijk palet aan informatie is en de diverse 'waarheden' naast elkaar gehoord worden.

Moet ergens een besluit over genomen worden, dan is het fijn eerst al die verschillende, verrijkende gezichtspunten naast elkaar te zetten om gebruik te maken van alle wijsheid die aanwezig is in een groep. Dit bereik je alleen door met oprechte interesse te luisteren en de bereidheid je eigen gezichtspunt aan te passen of misschien wel compleet te wijzigen.

Gespreksetiquette en het werken in rondes

Bij de CONSENT-methode werken we met onze Gespreksetiquette en in verschillende rondes om samen geïnspireerd te worden of gedragen besluiten te nemen. De Gespreksetiquette is een set spelregels die helpt beter naar elkaar te luisteren. Wanneer je deze toepast in elk gesprek dat je voert, zul je ontdekken dat er veel beter naar elkaar geluisterd wordt, er veel meer informatie boven tafel komt en ook de meer introverte of verlegen mensen hun steentje gaan bijdragen.
In de rondes die we toepassen, maken we gebruik van alle kennis, ervaring en inspiratie die we met elkaar hebben. En dat is vaak veel meer dan we alleen hadden kunnen bedenken.

Afgelopen week gaf ik een kennismakingsworkshop waarbij in de reflectie ronde naar voren kwam dat er nog niet eerder zoveel boven tafel gekomen was rondom een onderwerp dat wel af en toe even aangeraakt was, maar niet zo concreet op de agenda was gezet. Door goed naar elkaar te luisteren in de rondes kwam er zoveel input op het onderwerp, dat de aanwezigen blij verrast waren en er tegelijkertijd achter kwamen dat een ogenschijnlijk eenvoudig besluit veel meer impact en effect zou hebben op de toekomst dan vooraf bedacht. ‘Spreken is zilver, luisteren is goud’.

Wil je zelf ervaren hoe we onze Gespreksetiquette en rondes toepassen, voel je dan bij deze van harte uitgenodigd om eens aan te sluiten bij onze maandelijkse gratis online kennismaking. Meer informatie en aanmelden kan hier.

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?