Skip to main content

Artikelenreeks gelijkwaardig organiseren deel 2

Op het spoor van het deelgenootschap


Een VOF dus, van Baudy en Rachel. Carien, Mariska en Suzanne werkten als trainers met hen samen, om de CONSENT-methode te delen met veel verschillende mensen, bedrijven en organisaties. Hoewel we met elkaar veel gedragen besluiten namen en alle trainers mee spraken over allerlei onderwerpen, voelde het nog niet alsof we gelijkwaardig genoeg georganiseerd waren. Carien en Baudy gingen op onderzoek uit.

Baudy las diverse boeken over hoe eigenaarschap in bedrijven anders georganiseerd kon worden en volgde een workshop bij We are Stewards. Carien kwam op het spoor van the Commons en bedrijven die zich anders organiseren zoals Bord&Stift. Ze nam deel aan het Eigendom Anders Festival, waar ze allerlei voorbeelden hoorde van bedrijven die het anders doen, waar gesproken werd over grond, arbeid en kapitaal op een andere manier organiseren. Ze kocht daar het boek van Damaris Matthijsen: “Vrij, Gelijk en Samenleven”. Gegrepen door de inhoud van het boek besloten we samen (Carien en Baudy) een training te volgen bij de door Damaris opgerichte broedplaats voor economie en samenleving, Economy Transformers.

Tijdens de training ‘Deelgenootschap opzetten’ zouden we een Brondocument schrijven en de eerste stappen zetten naar een andere organisatievorm. Een Brondocument? Onze oren klapperden. Wat betekent dat? Als iemand een goed idee in de wereld zet, dan noemen we dat in de terminologie van Economy Transformers een initiatiefnemer. Deze initiatiefnemer schrijft een Brondocument waarin zij de zes sleutels van een organisatie beschrijft. Het Brondocument beschrijft de bedoeling van het initiatief. Je kunt het zien als de ziel van het initiatief. De ideeën van Economy Transformers zijn gestoeld op vier economische scenario’s (zie afbeelding). Wil je er meer over weten, lees dan het boek van Damaris Matthijsen. Van het vierde scenario, wat zich uit laat leggen als een cirkel met in het midden een punt, ging ons hart sneller kloppen. Wees dat ons de weg naar de gelijkwaardige organisatievorm waar we naar op zoek waren? Een organisatie beschrijven vanuit zes sleutels, zes perspectieven om naar je organisatie te kijken, met oefeningen, vorm toepassingen en proceselementen. Dat paste wel bij de CONSENT-methode waarin we altijd meerdere gezichtspunten bekijken.

We startten de opleiding met de vraag: “Hoe kunnen we van de CONSENT-methode een deelgenootschap maken, waarin iedereen zich op een gelijkwaardige manier tot het midden verhoudt, waar niemand meer “de baas” is? En als tweede vraag: Hoe kunnen we de uitgangspunten van de CONSENT-methode opschrijven, zodat de essentie voor iedereen helder is? Ik (Baudy), als initiatiefnemer van de CONSENT-methode, begon de methode te beschrijven vanuit elk van de zes sleutels. Elk stukje tekst bracht ik in, in de VOF en soms ook in de trainerskring, om deze samen te bestuderen en te doorvoelen. Ik schreef over de Ik ben, over waarde, eigendom, organisatie, relatie en de Aarde. En wekelijks bespraken we (Carien en ik) onze voortgang binnen de organisatie. Maar wat startte met enthousiasme en een gevoel van thuiskomen werd in de loop der tijd een gevoelig gespreksonderwerp. De twee VOF leden zaten niet op één lijn en dat schuurde. Waar we het allemaal wel over eens waren was dat we afscheid wilden nemen van de VOF als juridische vorm.

Onze zoektocht ging verder. Welke vormen van gelijkwaardig organiseren zijn er nog meer en hoe zit dat dan juridisch?
Meer daarover in deel 3 van deze reeks over Gelijkwaardig organiseren.

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?