Conflictbemiddeling
Conflicten, iedereen heeft er weleens mee te maken. Het kan een discussie binnen een team zijn, meningsverschillen tussen vrienden of familie, maar ook in een groter perspectief, zoals maatschappelijke kwesties, komen conflicten voor. Ze ontstaan wanneer mensen verschillende belangen, waarden of perspectieven hebben. Hoe omgegaan wordt met zulke conflicten is interessant om nader te onderzoeken. Want conflicten kunnen ook een doel hebben, ze kunnen ons verder helpen, ze kunnen ons als mens laten groeien.

Wat is een conflict?
Een conflict kan worden gedefinieerd als een situatie waarin twee of meer betrokkenen elkaar tegenwerken of verschillende belangen hebben. Het kan variëren van kleine meningsverschillen, bijvoorbeeld spelende kinderen die het niet eens zijn over de lijn van het verhaal dat ze aan het spelen zijn, tot diepgewortelde geschillen zoals familievetes die al jarenlang slepen, waarbij eigenlijk niemand meer weet hoe het ooit begonnen is.
Wat voor bijna alle conflicten geldt, is dat ze emotioneel beladen zijn en verschillende perspectieven met zich meebrengen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om tot een oplossing te komen op een manier waarop alle betrokkenen zich gezien en gehoord voelen.
Een gelijkwaardige benadering van conflictbemiddeling
Een mooie, bewezen manier om met conflicten om te gaan, is om op basis van gelijkwaardigheid de situatie te onderzoeken en samen tot een uitkomst of vervolgstap te komen. Vaak wordt er uitgegaan bij een conflict van een dader en een slachtoffer. Als je dit perspectief loslaat, en in plaats daarvan spreekt van een situatie die ontstaan is, waar betrokkenen in het moment zelf niet samen uit kunnen komen en dat wel willen, dan heb je al een heel ander startpunt bij de bemiddeling. Alle betrokkenen krijgen de ruimte om hun perspectief, hun kant van het verhaal, te delen en er wordt actief geluisterd naar elkaar. Hierbij is een veilige en open omgeving essentieel, en het uitgangspunt dat alle betrokkenen de wens hebben om er met elkaar uit te komen.
De Bemiddelingskring volgens de CONSENT-methode
Tijdens een Bemiddelingskring (BMK) komen mensen samen om problemen of situaties te onderzoeken. De betrokkenen zijn daarbij aanwezig, evenals eventuele getuigen. Het geheel wordt door één of enkele mensen begeleid die niet betrokken zijn bij het conflict. De BMK biedt gelegenheid om een conflict (ofwel ontstane situatie) van verschillende kanten te bekijken en gezamenlijk naar een oplossing of vervolgstap te zoeken.
Het is een plek waar tijd en aandacht wordt gegeven aan de ontstane situatie en aan wat er gebeurd is. Er wordt tijd genomen om echt naar elkaar te luisteren, en er wordt ruimte gegeven aan gevoelens, emoties en onuitgesproken zaken. Betrokkenen kunnen hun standpunten delen zonder angst voor oordeel of afwijzing. Het doel is om individueel en als groep te komen tot een dieper begrip van de ontstane situatie en om samen tot een gedragen oplossing of vervolgstap te komen, een besluit te nemen met consent.
In mijn ervaring leidt het nemen van de tijd om echt naar elkaar te luisteren en begrip te krijgen, vaak tot mooie resultaten. Door gevoelens te erkennen en verschillende perspectieven te overwegen, komen betrokkenen gezamenlijk tot een besluit waar iedereen mee verder kan. Dit proces kan soms tijd kosten, maar het is de investering waard. Een oplossing of vervolgstap die met consent tot stand is gekomen, is vaak duurzaam en effectief. Door conflicten te zien als kans voor groei en verbetering, kunnen individuen en groepen sterker en hechter worden. En daarmee hoeft een conflict eigenlijk niet zo erg meer te zijn, maar juist betekenisvol.
Zit je zelf in een situatie waar je met elkaar niet goed uitkomt? Onze collega Suzanne Thissen heeft zich gespecialiseerd als CONSENT-methode conflictbemiddelaar. Neem contact met haar op voor eventuele ondersteuning bij jullie conflict.