Skip to main content

5 tip’s om het vertrouwen in je groep te vergroten

Hoe kun je ooit, op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen in de beste uitkomst met elkaar samenwerken als er leden van de groep dat eigenlijk niet willen? Ik denk dat dat heel moeilijk is. Is er überhaupt een setting mogelijk om in een groep op basis van vertrouwen te werken als één of een paar leden van deze groep het daar niet zo nauw mee neemt?

Vertrouwen kun je niet afdwingen, maar in een samenwerking heb je het wel nodig. Het is een noodzakelijk ingrediënt. Je moet erop kunnen vertrouwen dat anderen hun verantwoordelijkheid nemen, dat ze de vrijheid die ontstaat niet misbruiken, dat de gelijkwaardigheid ook écht gelijkwaardigheid is, wederzijds dus.

Wat je wél kunt doen is een omgeving creëren waarin vertrouwen alle kans krijgt om te groeien (en te bloeien). De volgende uitgangspunten helpen je om veilig met de CONSENT-methode te werken. Loop ze als een checklist na en kijk wat jouw team nog nodig heeft:

  1. Neem samen een besluit of je op basis van CONSENT met elkaar wilt samenwerken. Eigenlijk is dit de allerbelangrijkste voorwaarde. Als je het eerst wilt uitproberen, spreek dan een periode af waarin je het gaat doen (onvoorwaardelijk en door iedereen) en spreek af hoe en wanneer je evalueert en wat je doet met de uitkomst van de evaluatie.
  2. Geef iedereen in het gesprek echt haar/zijn eigen ruimte. Zorg dat 'dominante' personen evenveel het woord krijgen dan de andere leden en let erop dat deze mensen de ander uit laten spreken en niet in de rede vallen (ook niet met een leuk grapje tussendoor).
  3. Neem besluiten met consent en koppel daar meteen een actiepunt aan. Dit kan een actie, een resultaat of een (kleine) vervolgstap zijn. Als helder is wat er moet gebeuren, is het gemakkelijker om erop te vertrouwen dat een persoon of groepje mensen dit ook daadwerkelijk gaan doen. Zo zorg je er ook voor dat onderwerpen niet blijven 'hangen' en zo onduidelijkheid en onrust veroorzaken. Je neemt samen een besluit en evalueert daarna ook of het besluit goed is uitgevoerd. Over besluiten met consent dat er geen consent is schreef ik eerder een blog.
  4. Maak helder wat het domein is waarbinnen deze groep kan besluiten. En dus ook waarover niet besloten kan worden omdat het buiten het domein valt. Juist als je ervan uit gaat dat dit voor de hand ligt, is het extra zinvol om hier eens bij stil te staan. Datgene wat vanzelfsprekend lijkt zie je het gemakkelijkst over het hoofd. Maar al te vaak zie ik in de praktijk dat op dit punt onduidelijkheid heerst en dat juist dit wederzijds vertrouwen ondermijnd.
  5. Zet het op de agenda als je je niet veilig voelt. Zet de eerste stap, maak het bespreekbaar, zodat ook dit transparant wordt. Zo kan het vertrouwen groeien en kan er vanuit een veilige situatie verder samengewerkt worden. Dit kan best spannend zijn, maar je zult zien dat het jou én de groep verder brengt.

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?