Skip to main content

Artikelenreeks gelijkwaardig organiseren deel 7

Kringorganisatie

De statuten van onze Coöperatie zijn opgesteld en bij de notaris vastgelegd (lees meer hierover in de eerdere artikelen van deze reeks over gelijkwaardig organiseren). Het formele deel was geregeld en we konden van start!
In het Brondocument beschreven we dat het uitgangspunt in onze organisatie gelijkwaardigheid is en dat we ervoor kiezen om ons te organiseren in kringen. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Hoe ziet zo’n gelijkwaardige kringorganisatie eruit en hoe ontwikkelt deze zich in de tijd?

Een gelijkwaardige kringorganisatie is opgebouwd uit kringen. Een kring is een groep mensen die samenkomt om met elkaar te overleggen en die gebruikmakend van de gezamenlijke wijsheid besluiten neemt, gericht op het doel van de kring. Afdelingen, teams of werkgroepen kun je als kringen beschouwen. Alle kringen samen vormen de kringorganisatie.

Iedere organisatie heeft een reden van bestaan, het doel of het ‘waarom’ van de organisatie, vaak beschreven in een missie en een visie, in ons geval beschreven in ons Brondocument. Alle leden van de organisatie werken samen om het gezamenlijke doel te realiseren. De taken, verantwoordelijkheden en mandaten worden daarbij verdeeld en toegekend. Iedere kring in de organisatie heeft een eigen domein. Een domein is het gebied waarvoor je de verantwoordelijkheid draagt en waarbinnen je het mandaat hebt om iets aan de orde te stellen, te veranderen of besluiten te nemen. Het doel en de verantwoordelijkheid van iedere kring wordt vastgelegd in een kringwerkwijzer.

Het aantal kringen in ons CONSENT-methode Collectief is op dit moment nog beperkt omdat in onze kleine organisatie een veelheid aan kringen nog niet nodig is.
De Bronkring zorgt voor de borging van onze uitgangspunten, verwoord in het Brondocument en zij delegeert alle besluiten naar de Collectiefkring, waar zij zelf altijd onderdeel van is.

Om vanuit vertrouwen, intrinsieke motivatie en afstemming te blijven samenwerken, ontmoeten we elkaar met een zekere regelmaat om samen te werken, van elkaar te leren en besluiten te nemen, passend bij onze gemeenschappelijke intentie. Dit doen we in de Collectiefkring, waar we met consent besluiten nemen. We reflecteren in deze kring op activiteiten die we hebben ondernomen en genereren ideeën voor nieuwe activiteiten. Op samenwerkdagen gaan we aan het werk om trainingen voor te bereiden, nieuwe materialen uit te werken en relevante informatie klaar te zetten voor de sociale media.

De neiging bij de start van een nieuwe organisatie is vaak om meerdere kringen te vormen, met duidelijk afgebakende vrij kleine domeinen. Ook wij startten zo. We maakten een kringorganisatiemodel, waarin verschillende kringen hun eigen domein en verantwoordelijkheid hadden. Gaandeweg kwamen we erachter dat onze organisatie nog te klein is voor verschillende kringen. In de praktijk bleek het beter te werken om alle besluiten vooralsnog in de Collectiefkring te nemen en dus pasten we het gekozen model aan. De methodiek en modellen blijven altijd een middel om je doel te bereiken en niet het doel zelf.

In deze artikelenreeks hebben we je meegenomen in hoe ons Collectief tot stand is gekomen en hoe we ons georganiseerd hebben. In het achtste en laatste artikel van de reeks nemen we je graag mee in ons doel. Waar staan we nu en wat willen we als Collectief brengen.

Dit artikel is geschreven door

Annemiek Kamp

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?