Skip to main content

Ervaar de Gespreksetiquette in zes korte oefeningen

Bij elke Gespreksetiquette bedachten we een korte oefingen om zelf te ervaren wat het gebruik ervan je brengt.

Iedereen komt aan de beurt
Omdat je soms even moet wachten tot het jouw beurt is om iets te zeggen, een oefening in geduld: Tel je ademhalingen. Start bij 10, ga terug naar 1. Adem in, adem uit, tel 10. Adem in, adem uit, tel 9. Adem in, adem uit, tel 8… Raak je de tel kwijt, begin opnieuw! Ben je bij 1, dan begin je nogmaals bij 10. Maak deze cirkel 3 keer rond. Klinkt super simpel, toch? Inderdaad! en daarom werkt het zo goed!

Val elkaar niet in de rede
Omdat het soms een hele kunst is om niet meteen te reageren, een luisteroefening: Onderzoek tijdens een gesprek aan tafel of het je lukt om geen ‘ja maar’ te zeggen. Slaag je er ook in om je gezicht in de plooi te houden? Want ook non-verbaal reageren is natuurlijk niet de bedoeling. Lukt het ook als je een gespreksonderwerp hebt wat je persoonlijk raakt of waar je veel van af weet?

Alleen vragen ter verduidelijking
Omdat het wel handig is als je snapt wat een ander zegt, mag je natuurlijk wel vragen ter verduidelijking stellen. Wat precies is een vraag ter verduidelijking en wanneer is het een ander soort vraag? Dat is niet altijd meteen duidelijk. Welke van onderstaande vragen zijn echte vragen ter verduidelijking? Geef je antwoord in de comments.
Kun je meer vertellen over…?
Kun je me uitleggen wat je bedoelt met…?
Bedoel je dan ook dat…?
Je zegt nu dit, wat vind je dan van…?
Wat is precies een…?

Geen discussie
De bal steeds terugkaatsen doe je op de pingpong-tafel tijdens de vakantie, maar in een gelijkwaardig gesprek is het fijn als je luistert, zonder (ook niet in gedachten) meteen te oordelen of te reageren, een reflectieve luisteroefening:
Doe deze oefening met iemand samen. Je vertelt de ander een verhaal over iets waarover je trots bent of over iets bijzonders dat je hebt meegemaakt. De ander luistert op 3 manieren. Om te beginnen vanuit een positief oordeel, met positieve gedachten als ‘wat een gaaf verhaal, wat vertel je dat leuk’ etc. Dan schakel je over naar negatieve gedachten als ‘geloof het zelf, wat een saai verhaal’, etc. Tot slot probeer je oordeelloos te luisteren naar de inhoud en te observeren wat je ziet. Daarna wissel je van rol. Reflecteer samen op jullie ervaringen.

Ga door met de rondes tot alles is gezegd
Omdat het gesprek pas klaar is als iedereen alles heeft toegevoegd wat zij wil toevoegen, een tekenoefening: Ieder neemt een leeg vel papier en begint te tekenen. Als je voor nu klaar bent met deze tekening wacht je tot iedereen zover is en dan schuif je de tekeningen een plaats door. De ander voegt toe aan de tekening wat zij wil toevoegen en daarna schuift iedereen de tekening weer door. Als niemand meer iets toe wil voegen aan een tekening is de tekening klaar!

Luister goed naar elkaar
Omdat er heel gemakkelijk hier en daar een belangrijk detail verloren gaat, een grappige luisteroefening. Het is hiervoor handig als je met wat meer personen bent. Het is het doorfluisterspel. De spelleider bedenkt een 5-tal zinnen. Je gaat in een kring zitten en de spelleider fluistert de zin in het oor van degene die naast haar zit. Die persoon fluistert het door naar de volgende. De laatste persoon zegt hardop wat zij gehoord heeft. Hier alvast wat voorbeeldzinnen. Is het te gemakkelijk gebruik dan wat tongbrekers of lekker lange zinnen met veel details.
De kabouter kocht bij de bakker twee broden.
Het gras is groener aan de overkant.
Op vakantie zwem ik graag in de zee tussen de haaien.
Mijn lievelingseten is pizza met extra veel tomaten erop.
Het clowntje uit het circus reed per ongeluk recht de sloot in.

Dit artikel is geschreven door

Carien Kirkels

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?