Artikelenreeks gelijkwaardig organiseren slot deel 8
Waar staan we nu? Een terugblik en een vooruitblik.
Het is bijna een jaar geleden dat we begonnen met het oprichten van onze coöperatie. Een jaar vol groei, uitdagingen en leermomenten. We bouwden een stevig huis van alle losse onderdelen. In deze artikelenreeks hebben we eerder geschreven over de verschillende fases van ons proces: het afronden van de VOF, het zoeken naar de juiste juridische vorm, het schrijven van ons Brondocument, en hoe we van angst naar vertrouwen zijn gegaan. Nu, bijna een jaar later, is het tijd voor een korte terugblik. Maar ook een vooruitblik, want we zijn inmiddels volop aan de slag en hebben heel veel plannen voor de toekomst.
De uitdaging van het oprichten van een nieuwe organisatie
Laat ik er geen doekjes om winden: het oprichten of omvormen van een organisatie is hard werken. Het vraagt niet alleen vertrouwen, maar ook commitment, doorzettingsvermogen en vooral tijd. Het was een uitdaging om ons verlangen om vanuit vertrouwen te ondernemen om te zetten in juridische kaders.
We hebben ons proces vormgegeven door het te onderscheiden in verschillende niveaus. Op het mentale niveau hebben we de juridische kaders vastgelegd en geregeld hoe we onze financiële zaken organiseren. Dit was een intensief proces, maar inmiddels hebben we een solide basis neergezet.
Op het fysieke niveau ging het om praktische zaken, zoals: Hoe vaak ontmoeten we elkaar? Hoe delen we belangrijke informatie? En hoe organiseren we onze collectieve werkdagen? Na enkele maanden zoeken, hebben we een werkbare structuur gevonden. We organiseren niet alleen maandelijks Collectiefdagen, voor afstemming en overleg, maar ook Samenwerkdagen, waarin we concreet samenwerken aan onze diensten.
Het emotionele niveau was een bijzonder belangrijk en soms kwetsbaar proces. We vroegen ons af: wie is goed in wat, waar krijg je energie van, en wat heb je te geven? Taken werden opnieuw verdeeld, waarbij we de sterktes van ieder lid voorop zetten. Sommige taken gaven we uit handen aan anderen bij wie deze beter passen. Dit proces vraagt geduld, zuiverheid en aanwezigheid. Het gaat erom elkaar te accepteren zoals we zijn, inclusief de behoeften die we hebben.
Opnieuw heeft nu het energetische niveau aandacht. Vanuit het gedachtegoed van de Economy Transformers organiseren we ons met de bron in het midden en de leden eromheen. Baudy, die aan het begin van ons proces in het midden stond, heeft inmiddels een stap naar buiten gezet, in de cirkel. De rest van het team heeft ook haar plek in de cirkel ingenomen, van waaruit we samen zorg voor de bron dragen en onze activiteiten ontplooien. Bronwerk krijgt vorm in fysieke en energetische oefeningen. Het is een proces dat we blijven benoemen en waar we actief mee aan de slag zijn.
Wie zijn we?
Om een beter beeld te geven van wie wij zijn, stel ik je graag voor aan ons team. Baudy is de spin in het web en houdt het overzicht. Zij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Suzanne is de verbinder van het team, zij kan helder voelen en onder woorden brengen. Annemiek is onze rustige motor, het geweten van het geheel. Ze zorgt voor stabiliteit en reflectie. Ikzelf, Carien, ben de creatieve geest, altijd op zoek naar nieuwe ideeën en manieren om dingen te verbeteren. Mariska is al een tijdje uit de running, maar dankzij onze collectieve organisatie kunnen we ook zonder haar actieve inbreng door. We dragen dit gezamenlijk, met vertrouwen in elkaars kracht.
Van intern naar extern
De afgelopen maanden hebben we ons voornamelijk intern gericht. Dit was nodig om onze basis stevig neer te zetten. Maar nu voelen we een groot verlangen om naar buiten te treden. We willen onze sprankelende nieuwe energie delen en ons richten op waar we goed in zijn: gelijkwaardigheid in de wereld brengen door middel van goede gesprekken en het opleiden van gespreksleiders die zich richten op gedragen besluitvorming. Dit doen we op allerlei plekken; bedrijven, onderwijs, woongroepen, overheid en gezinnen. We begeleiden organisaties in hun ontwikkeling en structuren om op een gelijkwaardige manier samen te werken en besluiten te nemen.
Onze oproep aan jou
Wil je ons zien, horen, voelen en meemaken? Dan nodigen wij je uit voor een (online) kennismaking! Heb je een organisatie of een project waarbij wij kunnen bijdragen op het gebied van gelijkwaardige besluitvorming? We horen graag van je. We gaan van ons laten horen en hopen binnenkort samen met jou te werken aan een gelijkwaardiger en meer verbonden wereld.
Conclusie
We zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, en we staan aan een nieuw begin. De komende tijd willen we ons verder ontwikkelen, zowel intern als extern. We staan open voor nieuwe samenwerkingen, inspiratie en natuurlijk voor een sprankelend gesprek over de toekomst. We kijken ernaar uit om samen te werken aan een wereld waarin gelijkwaardigheid de norm is!