Skip to main content

Gonny Tomassen

  • Functie: Docent en mede-oprichter BuitenDelen
  • Intro: Na 4 enorm inspirerende trainingsdagen heeft het CONSENT gedachtegoed mij doen inzien dat dit misschien wel de enige manier is waarop ik wil samenwerken. Het voelt zo intuïtief en natuurlijk om op deze manier met elkaar om te gaan.

Een verrijkende en natuurlijke manier van samenwerken

Na 4 enorm inspirerende trainingsdagen heeft het CONSENT gedachtegoed mij doen inzien dat dit misschien wel de enige manier is waarop ik wil samenwerken. Het voelt zo intuïtief en natuurlijk om op deze manier met elkaar om te gaan. Als je hetzelfde doel voor ogen hebt, het echt samen wilt doen en er in gelooft dat ieders bijdrage uniek (en daarom van waarde) is, levert het een enorm vertrouwen op. Het proces van besluiten maken zal af en toe meer tijd kosten, maar de uitkomst is een wereld van verschil. Gedragen, duurzaam en ready for take-off.

  • Hits: 74

Agnes Bouwmeester

  • Functie: Docent Basisonderwijs
  • Intro: We passen de CONSENT-methode ook toe in kringen met kinderen over allerlei onderwerpen, zoals schoolreisje, voetballen, sinterklaas, namen van vissen, opruimen en omgang met elkaar. Ook zo'n kring vind ik genieten. Kinderen zien groeien in ruimte geven en nemen, zich uit durven spreken, van mening durven veranderen en ze uiteindelijk plezier zien beleven aan een besluit waaraan ze echt een bijdrage hebben geleverd... fantastisch!

Blij met de volledigheid van een besluit en het commitment

Op mijn huidige school kwam ik in aanraking met sociocratische kringen, een overleg- en besluitvormingsstructuur waarin iedereen gehoord wordt; zowel teamleden, als ouders, als kinderen, afhankelijk van het onderwerp.

We misten echter de houvast van een vaste structuur. We maakten via het Ger Consentspel kennis met de CONSENT-methode. Ik had na het spelen van het spel gewoon pijn in mijn kaken van het glimlachen; het was echt genieten hoe deze vorm van overleg zorgt voor een ontzettend rijk en gedragen besluit.

Omdat ik zo enthousiast was, mocht ik de gespreksleiderstraining volgen en sindsdien vergaderen we volgens de CONSENT-methode, waarbij ik gespreksleider ben. Als team zijn we iedere keer weer blij met de volledigheid van een besluit en het commitment dat ieder voelt bij wat er afgesproken is. De besluiten zijn echt van ons samen.

We passen de CONSENT-methode ook toe in kringen met kinderen over allerlei onderwerpen, zoals schoolreisje, voetballen, sinterklaas, namen van vissen, opruimen en omgang met elkaar. Ook zo'n kring vind ik genieten. Kinderen zien groeien in ruimte geven en nemen, zich uit durven spreken, van mening durven veranderen en ze uiteindelijk plezier zien beleven aan een besluit waaraan ze echt een bijdrage hebben geleverd... fantastisch!

  • Hits: 78

John van Bemmelen

  • Functie: Interim directeur onderwijs
  • Intro: Conflictbemiddeling met de Consent-methode biedt een duidelijke structuur, geeft houvast en daardoor vertrouwen. Betrokkenen gaan veel rustiger het gesprek aan dan ze anders doen. Omdat ze weten dat ook zij aan bod komen hoeven ze de ander niet in de rede te vallen en kunnen daardoor beter luisteren. Zo komt een oplossing sneller in zicht.

Eigenlijk een heel logische manier van met elkaar omgaan

Ik gebruik de methodiek vooral om de mensen op een andere manier met elkaar in gesprek te laten gaan. Mensen zitten vaak vastgeroest in patronen, waarbij enkelen altijd de boventoon voeren en anderen niet aan bod komen. Consent zorgt ervoor dat die patronen doorbroken worden en iedereen mee gaat doen.

Conflictbemiddeling met de Consent-methode biedt een duidelijke structuur, geeft houvast en daardoor vertrouwen. Betrokkenen gaan veel rustiger het gesprek aan dan ze anders doen. Omdat ze weten dat ook zij aan bod komen hoeven ze de ander niet in de rede te vallen en kunnen daardoor beter luisteren. Zo komt een oplossing sneller in zicht.

In groepen dient het besluit zich vaak vanzelf aan omdat iedereen actief meedoet. Het lijkt of de oplossing vanzelf naar boven komt drijven omdát iedereen heeft kunnen bijdragen aan het onderwerp. Dat vind ik telkens weer verrassend.

Het sluit erg aan bij mijn natuurlijke manier van doen en ik vraag me vaak af: ‘waarom gaat dit niet overal zo, het is toch een hele logische manier om met elkaar om te gaan?’

  • Hits: 105

Annemiek Kamp

  • Functie: Zelfstandig ondernemer en docent bij LOS Deurne
  • Intro: Wat ik vooral meegenomen heb uit de training is dat je met mensen die je niet kent op een persoonlijke vraag zoveel waardevolle antwoorden kunt krijgen, eenvoudig door de methodiek toe te passen. Dat maakt de training ook heel krachtig. Je eigen agendapunten indienen in een training. Het is volgens mij ook vrij uniek. Je krijgt inspiratie op iets waar je mee te maken hebt en leert tegelijkertijd de methodiek!

Het helpt je elkaar te vinden waar je anders tegenover elkaar blijft staan

Wat ik vooral meegenomen heb uit de training is dat je met mensen die je niet kent op een persoonlijke vraag zoveel waardevolle antwoorden kunt krijgen, eenvoudig door de methodiek toe te passen. Dat maakt de training ook heel krachtig. Je eigen agendapunten indienen in een training. Het is volgens mij ook vrij uniek. Je krijgt inspiratie op iets waar je mee te maken hebt en leert tegelijkertijd de methodiek!

Onlangs was ik deelnemer in een groep die niet volgens de Consent-methode werkte. Er werd gediscussieerd, in plaats van naar elkaar geluisterd. Een besluit nemen lukte niet. Een schril contrast met wat ik intussen gewend ben.

Sommige mensen vinden dat het veel tijd kost. Ik denk dat dat in het moment soms zo kan zijn, maar je hoeft daarna niet nog 10 keer over hetzelfde onderwerp te spreken. Op korte termijn lijkt het meer tijd te kosten, maar op lange termijn levert het betere besluiten op.

Ik ben zelf nog steeds aan het leren om niet te reageren. Ik kan intussen wel mijn mond houden, maar ook non-verbaal niet te reageren, vind ik nog steeds lastig ;-). Tip: zorg dat je altijd een blaadje bij de hand hebt zodat je als je aan de beurt bent weet wat je wilt zeggen.

  • Hits: 92

Eva Keblusek

  • Functie: Trainer en (Team)coach
  • Intro: In mijn functie als teamcoach ervaar ik de Consent-methode als een heel krachtig instrument om effectief te vergaderen en samen gedragen besluiten te nemen. Sinds ik de Gespreksleiderstraining heb gevolgd kan ik mijn teams beter faciliteren, is er meer commitment en draagvlak voor de genomen besluiten.

Sinds ik de Gespreksleiderstraining heb gevolgd kan ik mijn teams beter faciliteren

Hoe zorg je voor gelijkwaardigheid in teams, zodat iedereen aan bod komt, iedereen voor zichzelf praat en tegelijkertijd het groepsbelang voor ogen houdt?

In mijn functie als teamcoach ervaar ik de Consent-methode als een heel krachtig instrument om effectief te vergaderen en samen gedragen besluiten te nemen. Sinds ik de Gespreksleiderstraining heb gevolgd kan ik mijn teams beter faciliteren, is er meer commitment en draagvlak voor de genomen besluiten.

Zelf kan ik me blijven ontwikkelen door regelmatig deel te nemen aan de Verbindings-break die twee-wekelijks georganiseerd wordt. Het is een soort intervisie, waarin we verdiepen en sparren over zaken waar je in de praktijk mee te maken krijgt. Telkens geeft dat inspiratie, nieuwe inzichten en praktische handvatten.

Ik dacht dat ik één manier voor besluiten nemen zou leren, maar het is veel meer! De opbouw van een bijeenkomst met een heel duidelijke structuur, de conflictbemiddeling, open verkiezingen… het is een totaalpakket waarbij gelijkwaardigheid centraal staat.

Ik ben verrast hoeveel deze manier van werken bijdraagt aan bewustwording. Zo heeft deze training ook bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Veel inzichten opgedaan in mijn eigen handelen en het realiseren van mijn valkuilen. Onverwachte winst dus!

  • Hits: 75

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?